wkert was
játszódjatok, a kertben hever a lábatok elõtt minden, ami lehet, hogy kell, minden, ami kell lábatok elõtt hever, minden jó lesz, minden jó, ez az én kertem és boldog lesz benne minden fõldlakó!


lehullott levelek


-- kert --



kertblog
garden 8
till
homewreckers komjuniti kertblog
marmalade
gardenspot


magyarkert
édenkert
faiskola
kertlap
kert és hal
kertpont
tulipánvilág
tulipan.lap.hu
ribizli


messzikert
a világ kertjei
minden ami botanika
kertkomjuniti
you grow girl
kertkompózer
daily muse


riszpekt
viztorony.hu
nyuszi
lola
argento
loop_1 ügynök
smelldania

outsider


This page is powered by Blogger. Why isn't yours?
wpéntek, november 29, 2002


"Az ember már régóta fogyasztja a húsos som (Cornus mas) gyümölcseit, használja kemény fáját szerszámnyélnek, fegyvernyélnek, botnak."
Hát én hol élek, hogy se nem ettem, se nem volt somból készült fegyvernyelem? Sőt, talán még nem is láttam élőben. Annyi minden felfedeznivaló van...

Ma például felfedeztem a bankszámlámon egy kis pénzt, amit el fogok költeni, buynothingday ide, buynothingday oda. Nem beszélve buynothingchristmas-ról.

elültette zsaklin 11:56 de.-kor


wcsütörtök, november 28, 2002


Nem meséltem még a hétfői gyertyafényes vacsoráról, amit A rittyentett nekem, és ami fondüzésből, halk zenéből, a már említett gyertyafényből, finom fehér borból, fehér tulipánból, színházmeghívásból, valamint kicsit később ágyonfetrengésből állt.
Ha kívülről láttam volna magunkat, azt mondtam volna, hogy irtó giccses, broáf, semmi eredeti nincs ebben, hol van az elképzelhetetlen és váratlan fordulat, az izgalom, az őrület. Amiben mondjuk nyáron oly sok részem volt. De belülről láttam. És belülről a legkellemesebb érzés volt, ever. Csak ajánlani tudom, kedves férfiak, lepjétek meg valami ilyesmivel a nőiteket. Mondjuk akár ma este.

Ez pedig itt a mai nap linkajánlója...

Persze nem a gyertyafényes alkalomra, mert akkor ki kell Önnek tennie magáért, de szürke hétköznapokon színesítse étrendjét bioizékkel. Jóétvágyat kívánok.
Szombaton azt hiszem újra kimegyek a Marczibányi téri biopiacra, bízva abban, hogy lesz biocéklasaláta, amit imádok.



elültette zsaklin 7:03 du.-kor


w


Megújult az édenkert!

Ez elég világrengető cikkcím, még ha aztán ki is derül, hogy csak az...

elültette zsaklin 6:34 du.-kor


whétfő, november 25, 2002


Az utóbbi két napban a legmeglepőbb sms-ek és emailek érkeztek boldog születésnapot témakörben, most hüjén érzem magam, vagy szeretnek, vagy túl sokat emlegettem, hogy nekem ez most van.

Gyerekkoromban ilyenkor leírtam a naplómba, hogy mit kaptam. S úgyis mindig azt mondja, hogy egy nagy gyerkőc vagyok, úgyhogy simán megtehetem most is.

  • dánoknál szokásos kávépasszírozó (biztos van neki neve, de én így fogom hívni. Az a dolog, amivel 1 liter hosszú kávét lehet egy csapásra gyártani)

  • 125 db pohár és csésze és bögre (induló háztartás, you know:)

  • The New Gardener (írta Pippa Grenwood - jó kis neve van neki, ha én majd publikálok akkor azt Kertész Virág néven fogom tenni, csakis)

  • cd-k írására alkalmas készülék

  • kis tükör az összes nevemmel a szélén (nézzek szembe az összes önmagammal, Lola, ezt mondod?)

  • tulipánok A-tól (még mindig imádom, hogy a pasim nem mást, hanem csakis a kedvenc virágomat veszi nekem, és hogy szabadkozik, hogy fehér nem volt, tehát emlékszik rá, hogy az a nonpluszultra vagy hogy mondják:), jácinthagymácskák a három gráciától, egy káposzta, csokorrózsa, minigerberák, ananász, citromok, nem beszélve a teljesen fehér tortáról, amin fehér virágok tündököltek (jó tanács: ne egyétek meg az ezüst közepét a marcipánvirágnak, mert nagyon kemény, mint egy csapágygolyó)


    elültette zsaklin 12:46 de.-kor


  • wcsütörtök, november 21, 2002


    Most írt levelet E a zellervers ügyében, úgy néz ki, nem kell tovább kutatnom a vers után, ugyanis:

    "Ez nem verscím, hanem ez az egész töredék...a cím (s a folytatás) immár örökre a feledés homályába veszett. Tegyük hozzá: sajna. E."

    elültette zsaklin 1:41 du.-kor


    wszerda, november 20, 2002


    Nem is tudom mióta ez az első este, hogy egyedül fogok elaludni és felébredni is. Ahogy azt A nagyon helytállóan megjegyezte, neki ott van az otthona.

    elültette zsaklin 11:52 du.-kor


    w


    Eszembe jutott, hogy tavaly milyen nagyon zavarba jöttem meg meghatódtam a meglepetés születésnapi partin, amit B lakásán rendeztek nekem a barátaim, és mennyi ember volt ott, a konyhában, meg az előszobában, csak úgy tolongtak. Sokan léptek egymás lábára a sötétben, bár nem tudom, de tippelem. B azt mondta, moziba megyünk, csak vigyük már fel a laptopját a lakásába. Hát hogyne. Fel a negyedikre, gyanútlanul. Ajtó kinyit, sötét, aztán hirtelen világosság, vakuvillogás, konkrét szívinfarktus, reflexből fordulnék sarkon és rohannék ellenkező irányba, mint amikor igazán nagy a baj. Mintha a Pierce Brosnanos vulkánkitöréses filmben menekülnék a becsapódó kövek elől. Aztán látom, hogy mind ott vannak. És hogy nem rossz történik, hanem nagyonis jó.
    Mind ott vannak, J-t kivéve persze, ő ekkor kb. 1000 km-re tartózkodik és a pornóbizniszhírportált építgeti. És hiányzik, mert szeretem. És azért is, mert valójában akkor vagyok épp a legbetegebb. Basszus. Ezen a jeleneten most is bőgni tudnék, na de mekkora hüjeség, eltelt egy év, és azóta jóból is sokkal jobbak, meg rosszból is sokkal rosszabbak történtek meg velem, ez meg csak egy kedves házibuli volt, ne kerítsünk neki nagy feneket (persze ne is értékeljük alul).

    Hétvégén B-nél jártam, a konyhája még mindig fel van díszítve a happy birthday-es zászlócskákkal, amik nekem szóltak 2001 novemberében.

    elültette zsaklin 3:36 du.-kor


    wkedd, november 19, 2002


    Lola napraforgójának a kertemben is helye van. Azt hiszem ismerem is őt ráadásul.

    elültette zsaklin 1:43 du.-kor


    w


    Aggódok. Tegnap este kiderült, hogy az, amit már tegnapelőtt este észrevettem A szemén, az tényleg van. Hogy ő is észrevette.
    Nem akarom, hogy baj legyen, hogy baja legyen.
    Ha nem lettünk volna olyan fáradtak (a Leonidákat se néztük meg, annyira) akkor egész reggelig ölelgettem volna, hogy megvédjem attól a valamitől, amitől más lett a szeme.
    Persze kérdés, hogy van-e akkora erőm, energiám, hogy meg tudjam védeni. Hiszen magamat se.
    Aludjon sokat ma, innen üzenem, valaki adja át.


    elültette zsaklin 10:52 de.-kor


    w


    Hát simán beszélhetett Sappho a zellerről. (Bár a verset nem találtam meg, nem segítene valaki?)

    Megtudtam viszont, hogy a zsályához és a rozmaringhoz hasonlóan a zellert az ókori népek a halállal és a hõsiességgel, valamint az erotikával hozták kapcsolatba. A növény mai nevét a görög „selinon”-tól kölcsönöztük, ami Pán és egy nimfa frigyébõl született Selenos nevére utal. Selenos a szatírok vezére, és Dionüszosznak, a mámor istenének nevelõje volt. Kalypso varázslónõ szigete is – ő ejtette rabul bájaival Odüsszeuszt – tele volt ibolyával és zellerrel (az ókori görögöknél az ibolya szintén erotikus szimbólum volt).

    Viszont nem csak erotika van, a zeller ugyanis a halál szimbóluma is volt. A görögök zellert ültettek a sírokra és a halotti tor ételeit is a kesernyés zellerrel fûszerezték. Már az ókori egyiptomiak is zellerrel és kék lótuszvirággal díszítették a múmiákat. A rómaiaknál a zeller Orcusnak, az alvilág urának növénye volt. Ennek ellenére a római konyhaművészetben a zeller a koriander és a kapor mellett az egyik legkedveltebb fûszernövény volt. A zellernek a a halál- és a halottkultusszal való összekapcsolása sokáig továbbélt. A Németországban élõ vendek szerint a zeller megvéd a sírból visszajáró kísértetektõl.

    A gonosz zeller hiteles történetéről pedig egy olasz meséből értesülhetünk. A Marianna és a zellerkirály ugyanis arról szól, hogy egy lányka kimegy a kertbe, hogy a levesbe zellert szedjen. A gumót azonban nem sikerül kihúznia a földbõl, sõt ellenkezõleg: az rántja be õt a föld alá.
    Asszem ezt nem fogom sűrűn mesélni a gyerekeimnek. Brrr.

    elültette zsaklin 10:30 de.-kor


    w


    'Apium graveolens'Nem tudom, hogy hogyan jutottunk el ide, de E egyszercsak bedobta Sappho összes művét.
    Hogy van a könyvben valami fontos.
    Többek között a vers, melynek címe: És zeller.

    Azóta ezt kutatom, mert

    1. nem hiszem el, hogy van ilyen
    2. ha mégis, vajon miről szólhat??

    És zeller. Hm. Többek tippje, hogy valójában egy leszboszi bevásárlólista része, de mivel Sappho összesről van szó, nem lehetett kihagyni a kötetből. Mondjuk így képzelem:)

    "Kérlek hozz paradicsomot, paprikát és zeller is kellene"



    elültette zsaklin 10:07 de.-kor


    whétfő, november 18, 2002


    Azt az asztalost keresem, aki NEM! 2003 márciusára tudja legkorábban elvállalni a régi Singer varrógépem asztalának felújítását. Hanem mondjuk most. Thx.

    elültette zsaklin 1:16 du.-kor


    wvasárnap, november 17, 2002


    Mindenki szíves figyelmébe ajánlok két dolgot, amit ma próbáltam ki először:

    1. Balzac utcai cukormentes cukrászda
    Azt gondolná az ember, hogy hasonlatos az orgazmusmentes szexhez, de nem. Igen kellemes élmény a gesztenyepüré, és a szemben ülő B arcát nézve az Esterházy és Rigó János sütemények se lehetnek rosszak.

    2. Dúzsi borok
    Ezúttal szekszárdi kékfrankos.
    „Dúzsi Tamás. Egy ember, akiról nem lehet azt mondani, hogy menekül a nehézségek elől - Borbarát"
    K+T+Sz jártak nálam, és megkóstoltunk egy üveggel, persze Sz nem, mert ő még csak egy édes, picike babuka.

    Ezen kívül még az van, hogy gyanúsan remek a hangulatom, a munkám kielégít, a lakásom elnyerte ideális formáját, visszataláltam a régi barátaimhoz, nem fáj semmim, A pedig egy tündérférfi. (Nem ugyanaz persze mint S-el, az folyamatos katarzis volt, de már azt hiszem nem is arra vágyom.)
    Ilyenkor szokott beütni a ménkű? (vagy hogy írják ezt egyáltalán...)

    elültette zsaklin 8:19 du.-kor


    wszombat, november 16, 2002




    Ezek itt az újonnan vásárolt Ardisiám bogyói. A lakás új fénypontja.
    Kicsit elmújt a fájás, talán nem lesz baj.
    Ez az utolsó két hét talán túl mozgalmas volt, nem tudom, lehet, hogy ezért lettem rosszul. So called stressz?
    Ébredezik A is, gazdag reggeli és kis házimunka után (terasztakarítás) ugyanis visszaaludt, nem bírja az én hajnali kukorékolásomat. úgy értem, követni nem bírja. Az iramot.

    elültette zsaklin 1:36 du.-kor


    wcsütörtök, november 14, 2002


    A tegnapi nap az egy évvel ezelőtti időket idézte.
    Szinte elviselhetetlen fájdalom és mérhetetlen félelem.
    De ma már jobban vagyok.

    elültette zsaklin 5:56 du.-kor


    wpéntek, november 08, 2002


    Még egyet mondjatok meg: Crepto Virág, Crepto Camilla, vagy Crepto Vanill?
    Nem akarok befolyásolni senkit, de én azt hiszem a virágosok után áttérek a Vanillra. Három réteg, finom illat, elhanyagolható árdifferencia.

    elültette zsaklin 9:07 du.-kor


    w


    Aztán elküldöd J-nek, kis kedves gesztus, valami. Érted, közös emlék, vagy mi a szösz.
    J pedig ezt kérdezi a kép láttán: izé, ezt meg miért kaptam?

    elültette zsaklin 9:01 du.-kor


    w


    'tudja-e Ön, hogy kell írni dezsőfit helyesen?'


    Adva van egy növény egy fonott kosárban, a bejárati ajtóval szemben. A kosár a ráckevei, a nővéredtől kaptad. Tudod, amikor áteveztetek egy hétvégén a szigetre, talán töltött káposzta volt az ebéd, L a halakat tisztogatta az udvaron, ti meg az első tavaszi napsugarakat próbáltátok mind elkapdosni a hintaágyból. Na mindegy.
    A kosárba tökéletesen passzoló növényzet a Lehel piacról származik. Három tő, egészen pontosan. Az ára is a fejedben, 580 magyar forint per tő. Ez is mindegy.
    A növény ott a körfolyosón nő, szépül, pompás virágokat bont. Kis porcelán kannáddal, amelyen szintén virágok piroslanak és sárgállanak, öntözöd reggelente. Minden nap elmész mellette sietve, egyszer munkába menet, majd este, épp mikor az italozó szembeszomszéd elhúzza a narancsszínű sötétítő függönyt és beül egyetlen roggyant foteljébe a tévé kékje elé. A virágot ezenközben mindenki csodálja, mint ahogy kettőtöket is (igazán szép pár, igazán összeillenek, úgy örülünk nektek.)
    Szomszéd anyuka még le is fényképezi a kis virágos bokrocskát, és egy reggel bedugja az ajtó hajlatába, hadd örüljetek.

    Aztán valahogy lehullanak a szirmok, megnyúlnak a szárak, egy ronda gyomnövénnyé csúful, kidobod. De nem baj, ott a fotó. Ott virul a faliújságon. Egy egész évig. Aztán, ahogy a receptekkel tarkított kötényt, a kiskannát, meg a fogamzásgátló kúpokat, úgy ezt a képet is magadhoz veszed, amikor utoljára kimész a lakásból. Elteszed jól. Annyira jól, hogy csak most találod meg, majdnem egy évvel később. Aztán az öcséd beszkenneli. Aztán kirakod a blogodra.

    Nem mintha lenne jelentősége.

    elültette zsaklin 8:30 du.-kor


    wcsütörtök, november 07, 2002


    Egobarbi szerint kötelező mű a Hukkle, úgyhogy ma este benevezünk rá az Urániában. Így legalább két legyet ütünk egy csapásra, a filmszínház maga is ki lesz pipálva. Valahogy zsigerből jön az ellenérzés ezzel a mozival kapcsolatban, ideje legyőznöm.

    elültette zsaklin 4:51 du.-kor


    w


    Tudta-e Ön, hogy

    1637-ben a tulipán tőzsdei összeomlást idézett elő, amit a világ azóta is csak Tulipomania vagy The Foolish Tulip Trade néven említ? Az ekkor már a csillagos egekben járó árak az egyik napról a másikra leestek, nagyon sok családot a szegénységbe taszítva ezzel. (merthogy volt olyan tulipánhagyma, amiért mai árakkal számolva 570 ezer forintot is kifizettek). Durva!


    elültette zsaklin 11:03 de.-kor


    wszerda, november 06, 2002


    "droseraHúsevők másodszor: ez itt a harmatfű, lehet rendelni is, és nagyon egyszerű a tartásuk, kezdők is megpróbálkozhatnak vele és valószínűleg nemsokára szép "húsevő-farmmal" büszkélkedhetnek. Igen változatos megjelenésű növények, méretük az egészen kicsiktől a nagyobb (15-20cm)-es méretig terjed. Változatos színekben pompáznak, és gyönyörű virágokat hoznak. A táplálékszerző technikájuk is eléggé különös : A leveleken található szőrszálak végén apró nektár cseppek vannak, ezekhez ragadnak oda a kisebb-nagyobb rovarok. Miután a zsákmány végleg megragadt, a növény összesodorja a levelet és emésztő enzimek segítségével feldolgozza a rovart.

    B, ez pont neked való. Rendelni is lehet, korlátozott számban.



    elültette zsaklin 5:33 du.-kor


    w


    Először is itt van B-nek sok szeretettel egy kedveskedés.
    Másodszor, ki látta a Hukklét már, milyen, és megnézzük-e mi ma este, vagy inkább aludjunk?

    elültette zsaklin 2:34 du.-kor


    wkedd, november 05, 2002




    Kicsit panoráma. Ezt nézem minden szabadidőmben blogírás helyett. És A-t, akivel vasárnap elmentünk apuhoz a temetőbe. Közben összefutottunk K-val, aki egy igazi vagány csaj, ezt persze sose vontam kétségbe, de eddig csak messziről tudtam, hogy jófej. Mégsem barátkozik az ember politikusnőkkel csak úgy a mindennapokban, nem röhögcsél velük az 59-es villamoson, csak látja őket a televízióban, és gondol valamit róluk. Narancssárga rózsákat vettem apunak is, meg a bátyámnak is. És még sosem voltam este sötétedés idején a temetőben, próbáljátok ki, különlegesen hátborzongatóan meghatóan szép.
    Temetőkről szólva, itt egy cikk kertészeknek.

    És a hétvége eseménye az is, hogy megkaptam életem első fehér tulipánját. Ami a kedvenc virágom. Igen, végre egy pasi tudomásul vette a nyilvánvalót, hogy szeretek virágot kapni, és azt is, hogy mit szeretek. És nem érzi cikinek, hogy örömet szerezzen vele nekem. Vajon a többiek miért?

    elültette zsaklin 6:45 du.-kor